– Den sande avis

Hvor mange unge ryger egentlig cannabis?

1 min read

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.

00:00 / 66:66

Der har i lang tid været tro om, at mange unge i alderen mellem 16-24 har prøvet eller ryger cannabis til daglig, men det passer ikke helt.

“Hvis vi snakker de 16-24 årige, er det mellem 20-22%, der har røget det indenfor de seneste år, men dermed ikke være sagt, at de ikke er aktive.”

Udtaler SSP-konsulent Martin Glud fra Viborg kommune, han fortæller også at detdermed også kun er 3,6-4%, af unge, der faktisk ryger cannabis dagligt. Det er dog ikke ensbetydende med, at det ikke er et problem. Han fortsætter: “Vi har også på ungdomsuddannelserne enkelte unge, der faktisk ryger en joint om morgenen, bare for at føle de fungerer normalt, og det er jo nogen, der så i den grad har røget det i lang tid.”

Men hvis der er så få, der faktisk ryger eller har røget cannabis, hvordan har man så fået idéen, at alle ryger hash?

Det skyldes mange ting, men en af de største faktorer er mediebilledet, der er omkring cannabiskulturen. “Nogle typer af ungdomsfilm er med til at skabe en forestilling om, at fx. cannabis, kokain, amfetamin eller ecstasy er noget vi bruger. På den måde så kan man sige, det får en position i unges bevidsthed om, at der faktisk er ret mange, der bruger det. Jeg møder unge, der konfronterer mig med udtalelsen: “Jamen alle ryger hash”, og det gør de jo ikke, og det er jo noget, jeg ved som voksen, men som ung kan det være meget svært at navigere i, fordi vi hele tiden får de her modsatrettede signaler”, fortæller Martin Glud.

Man hører også tit i nyhederne omkring bandekrige, der omhandler stofmarkedet og især cannabis, og det giver en fornemmelse af, at det er meget mere udbredt, end det egentlig er. Grunden til cannabis og andre ulovlige rusmidler har så store roller, som de har i bandemiljøet, er fordi der er mange penge i det. Det er også grunden til, at enkelte på ungdomsuddannelser kommer ind i den her verden. Fx. var der en ung mand fra en ungdomsuddannelse i Viborg, der for 15 år siden blev taget i at sælge kokain. Han kunne sælge 100 g kokain om måneden for 100 kr pr. gram. Det er jo 10000 kr om måneden skattefrit. Det kan være en meget stor motivation for unge til at rode sig ud i sådan noget.

Verdenssundhedsorganisation (WHO) lavede en undersøgelse af verdensøkonomier, for nogle år siden, fordi de ville finde ud af, hvad verdens penge blev brugt på.

De fandt ud af, at det største marked var våbenhandel og produktion, dernæst kom fossile brændstoffer, den tredjestørste var uofficiel og den fjerdestørste var fødevarer. Man er ikke hundrede procent sikker på, hvad det uofficielle marked er, men man antyder det er handel med narko.

Selvom de fleste unge tror alle ryger cannabis, er det dog stadig de færreste, der faktisk overhovedet tager stilling til, om de egentlig har lyst til at ryge cannabis, og det er kun enkelte, der blandt unge er en del af cannabiskulturen og endnu færre, der faktisk distribuerer det.

Hvad synes du, man burde gøre med cannabis lovgivningsmæssigt?

“Jeg mener ikke, vi bør legalisere det. Vi har jo samfundsmæssig erfaring omkring alkohol, og hvad det gør ved folk, hvad omkostninger der er ved at have det rusmiddel så tilgængeligt, som vi har det her i samfundet. Og i min verden synes jeg, det ville være vanvittigt at frigive endnu et rusmiddel, som folk de kan bruge rekreativt. Jeg er fuldstændig enig med de folk, der mener, at det skal bruges medicinsk, men der er stor forskel på det medicinske cannabis og så det cannabis, man køber til rekreativt brug. I det medicinske cannabis er det ikke THCen, altså det der giver rusen, når man bruger det rekreativt. Det er faktisk næsten ikke til stede i det medicinske cannabis, der er det det stof, der hedder cannabinoider, det er de forbindelser, man skal bruge, når man skal lindre og skærpe appetit og smerte. De folk, der er syge og kan have gavn af cannabis, skal selvfølgelig have muligheden for det, men så skal det være gennem en læge, og så er det receptpligtigt osv. på den samme måde som andre former for medicin. Men at man kan købe en pind og sidde og hygge sig en fredag aften, det, synes jeg, er en dårlig idé”, fortæller Martin Glud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også