– Den sande avis

Svært at ‘springe ud’?

1 min read

Lydafspiller

Her kan du høre artiklen læst op af en af vores journalister.

00:00 / 66:66

Mange homoseksuelle bevarer deres seksualitet som en hemmelighed i lang tid, inden de tager beslutningen om at fortælle venner og familie sandheden, men det billede er under forandring.

“Alle andre har en kæreste eller får en kæreste af det andet køn. Det havde jeg da også i de første par år, men jeg vidste godt inderst inde, at jeg havde nogle følelser, der gik i en anden retning”, fortæller Patrick Langelund.

Mange homoseksuelle, biseksuelle osv. kan have svært ved at ‘springe ud’. Det kan være bekymringen om familien, samfundets og vennernes respons. Det gør også at 7 % af alle homoseksuelle i Danmark, aldrig fortæller til nogen, at de er homoseksuelle. To der ikke har haft så svært ved at stå frem for familie og venner, er Kathrine og Patrick. De har derimod haft svært ved at begå sig i samfundet på grund af folks kritik. 

Både Patrick og Kathrine er begge blevet udsat for grove ting. Kathrine har sammen med sin kæreste Pippi prøvet at blive spyttet efter på gaden. Pippi fortæller, at folk har dyttet, mænd har spyttet efter dem, og at mødre har trukket deres børn væk.

Patrick fortæller, at hvis de havde været i byen, kunne de godt blive verbalt overfaldet, og der kunne være folk, der stod og råbte og skreg af en. 

“Jeg har også været udsat for på vej hjem fra en tur i byen, at der var et par unge fyre, der kastede flasker efter os, men det er mange år siden”, fortæller Patrick, “sådan nogle ting tror jeg, at andre også oplever”. 

Kathrine Lill Christensen er 17 år, bor i Bjerringbro og er homoseksuel. Patrick Langelund er 59 år, bor i København og er også homoseksuel. 

“Jeg har altid vidst, at jeg var biseksuel”

Kathrine fortæller, at hun altid har vidst, at hun var biseksuel, men det var for et år siden, at hun fandt ud af, at hun er homoseksuel. Hun fortæller, at hun fandt ud af det, da hun mødte sin nuværende kæreste. 

“Jeg har fundet ud af at drenge frastøder mig”, siger hun. 

Kathrine fortæller: “På min efterskole var der rigtig mange homofober”. Hun fortæller, at de havde en masse holdninger imod homoseksuelle, og at det ikke var fedt at være med i undervisningen. Kathrine droppede ud af efterskolen efter 3 måneder, da det ikke var rart at gå der.

Patrick havde vidst siden han var 6-7 år, at han var til drenge. Han fortæller dog også, at han havde haft nogle pigekærester, da han var omkring de 15 år. 

“Jeg fandt langsomt ud af ved at være sammen med de piger, at følelserne nok ikke var lige så stærke som de følelser, jeg havde overfor drenge”. 

At springe ud

Kathrine synes ikke, det var svært at springe ud. Hun havde snakket om det med sin papmor, da hun var mindre. Hun fortæller, at hendes papmor sagde, at det var okay, hvis hun fik en pige kæreste, når hun blev større. Hun fortalte sine veninder, at hun var biseksuel i 6-7. klasse. Hendes veninder tog godt imod det. “Så længe jeg ikke lagde an på dem, så var de ligeglade”, fortæller hun. Kathrine fortalte det til sin far, da hun havde fået sin nuværende kæreste. Han tog godt imod det og sagde, at han godt vidste det. I dag har Kathrine og hendes kæreste været sammen i 9 måneder.

Patrick havde heller ikke svært ved at sige det. Han fortalte sine venner at han var homoseksuel, da han var omkring 17 år, og da han senere fik sin første mandlige kæreste som 17 årig, fortalte han det til sin far. Patricks venner og far accepterede det. Han startede dog med at fortælle sine venner, at han var biseksuel, for det var nemmere at sige end, hvis han sagde, at han var homoseksuel. 

Patrick har en mand, og de har været sammen i 30 år. De mødte hinanden over telefonen, hvor de begge havde ringet til nummeret 0059. 0059 er et nummer, man kan ringe til, hvis man gerne vil møde andre/nye mennesker. 

Patricks mand havde dog svært ved at fortælle, at han var homoseksuel. Han skjulte det med pigekærester, som var et mere seriøst forhold end Patricks. Han kom også fra en mere ‘gammeldags’ familie i en lille by i Jylland og havde derfor sværere ved at fortælle om sit sande jeg. Det gjorde også, at han sprang ud senere end patrick, men stadig først for sine venner. 
Det kan være svært at springe ud, og det er derfor vigtigt, at man husker at snakke om det, så det bliver mere ‘normalt’. “Han eller hun vil føle sig meget alene, fordi personen tror, der ikke er andre, der har det som ham eller hun”, siger patrick. Det er derfor vigtigt at tale om seksualitet, for man er ikke alene eller forkert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.