– Den sande avis

Er økologisk bedre end konventionelt?

1 min read

De sociale og digitale medier får større og større betydning for, hvad vi putter i munden.

Lydafspiller

Her kan du høre artiklen læst op af en af vores journalister.

00:00 / 66:66

Nu til dags fylder de sociale medier mere, end de har gjort før. Det kan både være godt og dårligt, da der på mange sociale medier bliver delt falske nyheder. Det er et større og større problem, da mange unge får deres nyheder derfra. Der er også meget fokus på, hvilket slags landbrug, der er mest bæredygtigt, om det er økologi eller konventionelt.

Der er mere fokus på økologiske varer i storbyerne end på landet. Ikke sagt at der ikke er fokus på det ude på landet. Fx. en butik som spar i Ans har oplevet en stigning i salget af økologiske varer, forklarer Nikolaj Buchholz Raun, der er butiksbestyrer i Spar Ans. “Selvom vi ikke sælger særlig meget økologi, har vi stadigvæk oplevet en stor stigning i salget af økologiske varer. Det er som om det breder sig ud fra storbyerne”, udtaler Nikolaj, “det er primært unge og børnefamilier, der køber økologiske varer, nok fordi at de går op i, at deres børn får økologiske varer.”

Trenden for at købe økologi har nok rødder fra de sociale medier, da der er meget fokus på det blandt de unge, og det er primært unge, som er på de sociale medier. Men siden økologi er blevet så populært, kunne hele verdens befolkning så brødfødes af det?

Esben Tøttrup, der er konventionel landmand, mener ikke at dette kan lade sige gøre, fordi jorden ville løbe tør for humus. Derimod mener Jørgen sønderby, en økologisk landmand, godt man kan. “Vi skal bare lave om på, hvordan vi spiser”, udtaler han, “90%, af det korn der bliver produceret, går til kødproduktionen. Hvilket vil sige, at hvis vi ændrede vores spisevaner, så kunne verden godt leve af det. Desværre kan det dog forekomme, at der kommer for mange toksiner i kornet. De går ind og gør det usundt at spise. Der har den konventionelle landmand nogle værktøjer, som den økologiske ikke har, da han gerne må sprøjte”.

Hvad er det du, som økologisk landmand kan gøre for at mindske muligheden for at der kommer toksiner i dine afgrøder?

Vi har fx. 3 år, hvor vi har græs på markerne, måske et med gulerødder og så to med korn, det gør at smitterisikoen er meget mindre”, siger Jørgen. “Men når først det er gået galt, så er det bare ærgerligt”. Esben fremhæver at nogle økologer sprøjter mere end han selv gør. “Det gør jeg aldrig”, siger Jørgen Sønderby, “men inden for økologi er der nogle biologiske midler, der er udvundet af planter, vi godt må bruge. De bliver sprøjtet ud, men jeg tror, der efterhånden er blevet forbudt så mange midler, at vi nogenlunde bruger det samme”, udtaler Jørgen.

Esben og Jørgen er meget enige om, at det er landbruget, der får skylden for at forurene grundvandet. “Jeg bruger nok, hvad der svarer til 6 g sukker på 10.000 m2, og jeg stoler på den forskning, der er blevet lavet inden for det her område. Jeg har jo ikke lyst til at ødelægge grundvandet eller planterne, og det har producenten for den sags skyld jo heller ikke”. Siger Esben. “Hvis der er nogle steder det ryger i grundvandet, så er det, hvis der et direkte hul til grundvandet, fx. ved vandværkerne, hvor man har sprøjtet meget omkring, for at få det til at se pænt ud, det har så resulteret i, at det er sivet ned til grundvandet, og i nogle områder er det gået så galt, at man måtte lukke boringen, og så bliver skylden så skudt på os landmænd, der sprøjter”.

Alt i alt kan man godt sige at økologien er en stigende trend, da der inden for kødkvalitet, er højere standarder end ved konventionelt kød. “Hvis man deler det op, går vores bedste konventionelle kød til Italien, fordi de gider at betale for kvalitet, det nogenlunde kød går til tyskland og det dårlige beholder vi, for der er ingen der vil betale 100 kr mere pr kilo for en god kvalitets bøf. Vi bruger i gennemsnit omkring 9% af vores budget på mad og 11% på ferier. Hvis man nu i stedet brugte 12% på mad, så tror jeg også at efterspørgslen for godt konventionelt kød ville stige”, afslutter Jørgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.