– Den sande avis

En gang viking altid viking!

1 min read

Er det sandt at danske unge drikker mere end unge i resten af Europa?

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.

00:00 / 66:66

Danske unge er de unge i Europa, som drikker mest. Det skyldes vores kultur. Vi drikker til fødselsdage, bryllupper, når vi hygger os, til vores højtider og til en masse andre anledninger. 

“Det ligger i vores DNA, vores nationale selvopfattelse. Vi stammer jo fra vikingerne, og hvad var det, vikingerne var kendte for? Det var for at æde fluesvampe og drikke mjød”, fortæller Martin Glud, der er SSP-konsulent i Viborg Kommune, “for 18 år siden var det konfirmationen, der var markøren. For når man blev konfirmeret, så måtte man tage til halbal, fordi man kun skulle være 14 år for at kunne have en pose alkohol med.”

Aldersgrænsen burde være 18 år

Martin mener, at regeringen opfordrer os til at begynde at drikke fra en tidlig alder, da aldersgrænsen på at købe alkohol er 16 år. Danmark er et af de 14 ud af 47 europæiske lande, hvor aldersgrænsen kun er 16 år. Selv spiritusbranchen vil have hævet aldersgrænsen til 18 år, da de ikke synes, at alkohol skal sælges til børn, da det er en voksenting. Også gymnasierne skaber rammerne for at skulle drikke alkohol, når de afholder fester. Men de er nu også begyndt at servere vand og afholde arrangementer uden alkohol. Martin Glud mener, at ungdomsuddannelserne afholder fester med alkohol for at styrke fællesskaberne.

“Der er noget enormt fællesskabende i alkohol, vi tør noget mere, vi kommer over nogle grænser, vi tør at snakke med folk, vi måske ikke turde snakke med tidligere. Det er derfor, vi bruger alkoholen, for at turde noget mere og for at komme ud af vores comfortzone”.

Sjovere med alkohol

Vi har spurgt nogle unge om hvorfor de drikker, og de fleste fortæller, at de drikker for at have det sjovt og for at føle sige mere åben og udadvendt.

“Det er sjovt og hyggeligt at drikke sammen med vennerne, men det er ikke rart, hvis man bliver for fuld” -Anonym 

En voksen fortæller, at dengang han var ung, drak man ikke lige så voldsomt, som man gør i dag, og der behøvede ikke at være vagter til gymnasiefesterne. I dag er det også meget lettere at drikke sig fuld, da der er et større udvalg, og meget af alkoholen har en sød og syntetisk smag, så man ikke kan smage alkoholen.

Martin Glud fortæller, at han godt kan mærke, at forbruget af alkohol blandt unge er faldet, når han er ude på skolerne. “Jeg kan registrere, at når jeg er ude på skolerne og har dialogen med eleverne og deres forældre, at der er en opmærksomhed blandt forældrene om at holde proppen i så lang tid som muligt. Det tror jeg også er understøttet af at en del fjernsynsprogrammer omhandler emnet alkoholisme. Der er meget fokus på det sådan rent samfundsmæssigt set. Det tror, jeg er med til at hjælpe, at forældrene gider at mene noget på det her område”.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.