– Den sande avis

Er der tid nok til de ældre?

1 min read

Lydafspiller

Her kan du høre artiklen læst op af en af vores journalister.

00:00 / 66:66

På mange plejehjem i Danmark har personalet alt for travlt. De har ikke altid tid  til at være sammen med de ældre.

Ifølge Ældresagen er der omkring 41.000 dansker over 65 år, som bor bor på plejehjem, Det svarer til 3,6% af alle ældre over 65 år. I Gennemsnittet er beboerne 84 år, når de flytter ind på plejehjem, de ældre bor i gennemsnit 2 år og 8 måneder på plejehjem. Men cirka en tredjedel bor der mindre end 1 år.

Vores anonyme kilde kommer fra Færøerne, men nu er hun social og sunhedsassistent på et plejehjem ved Viborg. Hun fortæller: “Dengang jeg kørte for hjemmeplejen for ca. 12 år siden, der havde vi tid, det var dejligt, jeg var inde ved en ældre dame, hun var altid sådan lidt sur og mopset, det var hun virkelig, så jeg prøvede at komme i kontakt med hende, og det viste sig, at hun var rigtig rigtig ked af det. Hun havde nemlig ikke nogle pårørende, hende og manden havde ingen børn, så det eneste hun havde var hendes nabo. Hun savnede at komme ud i sin have, komme ud at gå for hun havde en kæmpe stor flot have, som hun savnede at komme ud i, så jeg sagde: “Jeg kan gå med dig”. Vi fik de mest fantastiske snakke, imens vi gik rundt i haven, den mulighed havde vi dengang, men det har jeg ikke i dag.” ores anonyme kilde kommer fra Færøerne, men nu er hun social og sundhedsassistent på et plejehjem ved Viborg. Hun fortæller: “Dengang jeg kørte for hjemmeplejen for ca. 12 år siden, der havde vi tid, det var dejligt, jeg var inde ved en ældre dame, hun var altid sådan lidt sur og mopset, det var hun virkelig, så jeg prøvede at komme i kontakt med hende, og det viste sig, at hun var rigtig rigtig ked af det. Hun havde nemlig ikke nogle pårørende, hende og manden havde ingen børn, så det eneste hun havde var hendes nabo. Hun savnede at komme ud i sin have, komme ud at gå for hun havde en kæmpe stor flot have, som hun savnede at komme ud i, så jeg sagde: “Jeg kan gå med dig”. Vi fik de mest fantastiske snakke, imens vi gik rundt i haven, den mulighed havde vi dengang, men det har jeg ikke i dag.

Vores anonyme kilde fortæller også: “Der er nogle, der kører hele vejen fra København engang imellem, fordi de gerne vil se deres nærmeste, og så er der nogle, der bor i Aarhus, som mener, det er for langt. Mange ældre sidder alene, selvom de er på plejecenter, fordi personalet er så presset, Personalet har fokus på sundhed og pleje, men omsorg må vi ofte “snyde” os til.”

Statsmenister Mette Frederiksen vil give de ansatte mere tid til omsorg og pleje.

“Det hedder plejecenter. Hvem har lyst til at bo på et center?” spørger statsminister Mette Frederiksen.
”Jeg er her for at få gode ideer til at få afbureaukratiseret ældreområdet, og det må man sige, at jeg får her. Det bliver sagt uden omsvøb. Når man bor på et plejehjem, skal vi se det som om, at det er et hjem. Det er ikke en institution, og det er ikke et sygehus,” siger Mette Frederiksen til TV 2/Fyn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.