– Den sande avis

Behøver man at kæmpe for guld?

1 min read

Lydafspiller

Her kan du høre artiklen læst op af en af vores journalister.

00:00 / 66:66

Flere og flere begynder at indtage doping for at opnå bedre resultater i sport. 

Med tiden er der kommet mange flere, som begynder at snyde i sport ved at indtage doping. Dem som bruger det mest, er dem som dyrker sport, hvor de er på lange distance som Maraton, Tour de France og ski. I Tour de France bliver det brugt virkelige meget. Vi har interviewet Nils-Bo de Vos Andersen, som er indehaver af en fysioterapiklinik og har været cykelrytter før i tiden på meget højt plan. Han fortæller, at han har oplevet nogle, som indtog doping. Nils Bo er i den grad imod det. Han siger: “Det er nemt at få på internettet, og du løber en helbredsmæssig risiko ved at gøre det”. Der er mange grunde, til at folk bruger doping. Man kan bruge det til at blive stærkere og til en bedre udholdenhed og til at få mere energi. Det er selvfølgelig et problem, at der er så mange, som prøver at snyde sig frem til gode resultater eller placeringer. Med tiden begyndte man også at fokusere mere på det, så der er mange sportsudøvere, som bliver testet for doping uden at sportsudøverne ved, hvornår dopingkontrollen kommer. F.eks. i fodbold kan de komme efter en kamp og vælge et par spillere, som skal ud at testes for doping. Man bliver testet ved at tage en urinprøve. Mens du tager urinprøven, er der en som holder øje med dig fra dopingkontrollen, sådan at du ikke snyder. Når man bliver testet for doping, skal personen som tjekker dig være samme køn som personen, der er inde at blive testet. Der har været mange flere, som har indtaget doping i 80’erne, hvor det ikke var ulovligt og betragtet som usundt.  “Hvis du har en lav fedtprocent og er kørt helt ud, så begynder kroppen at spise af sig selv”, fortæller Nils Bo, “man kan nemlig godt risikere, at man dør pga fedtmanglen. Ens krop kan simpelthen ikke klare at have en fedtprocent på 1”.  

I Fitnessworld i Viborg ser de for eksempel ikke at man tager doping. De får nogle gange besøg af Antidoping Danmark, som kommer til de forskellige fitnesscentre uanmeldt for at tjekke, om der er nogle, der tager doping som f.eks. steroider. Hvis de finder nogen som har taget doping, bliver vedkommende smidt ud af Fitnessworld.

I fodbold findes der ikke så meget doping, fordi det ikke gør den store forskel. I fodbold skal man nemlig ikke løbe 42 km eller cykle 200 km. En fodboldspiller løber i gennemsnit 7 til 10 kilometer på en kamp, så det ville ikke gøre den store forskel, men alligevel er der nogle som gør det, det er bare slet ikke lige så udbredt at indtage det i fodbold, som det er i cykling eller løb. Nils Bo fortæller: “Cykelsporten er jo nok det værste tilfælde af alt inden for doping”.  

Flere former for doping.

Der er forskellige former for doping. Der er noget, der hedder motionsdoping og sportsdoping.

Motionsdoping er det man indtager, når man træner i fitness. Det sker typisk, fordi man vil opbygge større muskelmasse og se meget trænet ud. Sportsdoping er det, som de professionelle sportsudøvere bruger i elitesport. Det er mest almindeligt i sport, der kræver stor udholdenhed som f.eks. cykel, -ski og løbersport, men det bliver helt sikkert brugt i alle former for sport. Det er bare de typer, hvor der bliver brugt mest. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.