– Den sande avis

“Ville falde i hvis jeg ikke havde den viden”

3 min read

Dårlig kvalitet, kemikalske lugte og usædvanlig lav pris ville Mette Holm Brynningsen have købt, hvis ikke det var for hendes erhverv.

Bedste service

Mette Brynningsen arbejder i Elsborg lædervarer i Bjerringbro, hvor hun til dagligt er nødt til at yde den bedste service til sine kunder. For hende og butikken er det vigtigt, at de varer de handler med er det rigtige og ikke en kopi. Desværre oplever Mette mange gange, at folk får repareret lynlås, syninger eller lignende på deres kopiprodukt. Det gør, at produktet der før kostede maksimal mindre end en original, pludselig kommer op i den samme pris som en original, men stadig er i dårlig kvalitet. Det er derfor en god ide at købe original produktet, hvis man vil have noget der holder længe.

Sundheds- og sikkerheds skadeligt

Det mener Marie Amstrup Jensen, som til dagligt arbejder med håndhævelse af kopiprodukter, for hvis man køber kopiprodukter af alle former kan det få katastrofale følger. “Det kan både være sundheds og sikkerheds skadeligt, det kan også være elektronik der er kopieret, som ikke er lavet på en ordentlig måde, som gør at det kan bryde i brand” fortæller Marie.

Man kan risikerer at få stjålet og misbrugt sine kreditkortoplysninger, man kan få helbredsproblemer, hvis man køber forfalsket medicin, tøj og legetøj kan indeholde ulovlige farvestoffer eller kemiske indholdsstoffer, som kan fører til allergiske reaktioner. Man kan heller ikke være sikker på, at man får den bestilte varer, det kan være i dårlig kvalitet osv. Det man kan gøre for ikke at falde i kopi fælden er, at være opmærksom på de følgende ting

  1. Er prisen usædvanlig lav?
  2. Er kvaliteten dårlig, fx ujævne sømme i tekstiler og læder?
  3. Lugter varen af lim, plastic eller kemikalier? 
  4. Er emballage, tekst og billeder af dårlig kvalitet? 
  5. Er der sprogfejl og skæve priser på siden? 
  6. Mangler der kontaktoplysninger på webshoppen. Tjek ‘om os’ på siden

Straf

Man kan blive idømt en bøde eller fængsel op til 1 år og 6 måneder, hvis man handler med kopivarer erhvervsmæssigt. Straffen kan dog stige op til 6 års fængsel, hvis der er sket nogle særlige grove overtrædelser. Man får kun en bøde ved mindre overtrædelser.

Hvis man køber et produkt, i en fysisk butik i Danmark, er købelovens reklamationsret på 2 år, inddraget. Efter købelovens regler, hvis butikken har givet forkerte oplysninger om produktet før købet, har produktet en mangel. Man har derfor sin ret til, hvis produktet er en kopivare, at få ombyttet varen til en original eller få pengene tilbage. Hvis man har købt et kopiprodukt til privat brug, som kommer uden for EU’s grænser kan kopiproduktet tilbageholdes og destrueres. Hvis der er mistanke om at købet ikke er til privat brug, men til videresalg, kan man blive retsforfulgt.

Mette Brynningsen udtaler :“Man skal prøve at forholde sig kritisk, inden man køber noget” og som Marie Amstrup Jensen siger: “Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også”.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.